Beginselverklaring

In tijden van weleer waren cabaret en light verse één. Door de jaren is cabaret, in de handen van types als Hans Teeuwen en Theo Maassen, steeds grover en taboedoorbrekender geworden, waar het light verse nog steeds het brave opa leest een versje domein van verwaaide zondagsschilders is die te oud en te bekrompen zijn om fatsoenlijke kritiek te kunnen verdragen.

De Vergulde Pastinaak is een moderne rederijkerskamer die het anders gaat doen. Wij zetten de deuren open voor kanker, schurft en allochtonen, voor politieke incorrectheid, voor de poëzie van de Geenstijl-generatie. Kut!

Contact en kritiek: verguldepastinaak@gmail.com

dinsdag 23 juni 2009

Het Blije Vers

Redactie, bedankt voor jullie felicitaties maar er moet me als kritisch artiest toch iets van het hart. Niet alleen heeft Hetvrijevers mijn achternaam verkeerd gespeld (het is Steiffer en niet Steiffler, alleen omdat Stifler uit American Pie jullie hoogst denkbare rolmodel is hoef je mijn naam nog niet tot een vuig Germanisme van de zijne te verbasteren!), ook hebben ze een ietwat venijnig bericht over onze geliefde Kamer op hun site gepost.

Hun olijke Duitslandweek lijkt voorbij, het is maandag, bijna half vier, en een verveeld redactielid van Hetvrijevers zit met de handen in het haar. Wat zullen we nu eens op Hetvrijevers gaan plempen? Als het publiek al niet en masse reageert op een spectaculaire bibliofiele ontdekking en niet op kwalitatief hoogstaand nazisympathiseren, wat moeten we nu dan in godsnaam verzinnen om bezoekers naar onze site te trekken? We mogen geen kritische geluiden over Driek van Wissen plaatsen, want dan klaagt hij ons aan. Drs. P heeft een meerderheidsaandeel in ons moederbedrijf, dus die moeten we ook te vriend houden. Wat te doen, wat te doen?

Na even peinzen veert het redactielid plotseling op van zijn bureaustoel. Bij Limerick! Ik heb het! We gaan de Vergulde Pastinaak slopen. Ze pretenderen graag het Geenstijl van het literaire veld te zijn, of, omgekeerd, de Propria Cures van het internet, maar dat laffe clubje opruiende jongelingen is vast niet tegen een polemisch offensief opgewassen. En weldra stond er dat eerder in een link aan de lezer gepresenteerd bericht waarin wij worden beticht van het gebruik van flauwe pseudoniemen, niet reageren op reacties en, en dat is wat mij echt over de zeik gekregen heeft, het schrijven van 'vaak technisch rammelende gedichten'. Wij als technisch puristen laten dat niet over onze kant gaan.

Namens alle leden van deze neo-rederijkerskamer: Hetvrijevers, jullie gniffelend in de literaire arena geworpen handschoen is bij deze opgeraapt. Kom maar door jongens!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten